Westendorp is een dorp in de Gelderse Achterhoek, in de gemeente Oude IJsselstreek in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt bijna 1200 inwoners.

Westendorp: een bloeiende gemeenschap tussen A18 & Slinge

Verenigingsleven

Westendorp heeft een actief verenigingsleven, met onder meer een gemengd koor,toneel, feestvereniging en voetbalvereniging. In Westendorp staan verder twee basisscholen met een bijzonder karakter: een Jenaplanschool en school voor Daltononderwijs.

Goede bereikbaarheid

Westendorp heeft een goede busverbinding  met oost en west goede busverbinding met oost en west en reizen per spoor is mogelijk vanuit Varsseveld en Terborg, resp. op vijf en zes kilometer van de kern van Westendorp.

In de ontsluiting per auto speelt het getal 18 de hoofdrol. De A18 komt vanaf Arnhem en doorsnijdt aan de zuidkant het Westendorps grondgebied. Deze autosnelweg gaat aan de oostkant, tussen Westendorp en Varsseveld, over in de N18 naar Enschede. Op die overgang is er in beide richtingen aansluiting op de N18 naar Enschede. Op die overgang is er op beide richtingen aansluitingen op de N318 tussen Doetinchem en Aalten.

Van links naar rechts: de elektrowinkel van Hans Westerveld, het woonhuis van aannemingsbedrijf ten Brinke, meelhandel Coops van Jan Peppelman, café/zaal van Loet Boomkamp en Annie Boomkamp-te Mebel. Andere kant van de weg: smid en huishoudelijke artikelen Dick en Willemien Hoftijzer, bakkerij Bernhard Wennink (later trouwde Nol Chevalking met dochter Betsy Wennink en nam de bakkerij over).

Doetinchemseweg (1967 ) – Van links naar rechts: de elektrowinkel van Hans Westerveld, het woonhuis van aannemingsbedrijf ten Brinke, meelhandel Coops van Jan Peppelman, café/zaal van Loet Boomkamp en Annie Boomkamp-te Mebel. Andere kant van de weg: smid en huishoudelijke artikelen Dick en Willemien Hoftijzer, bakkerij Bernhard Wennink (later trouwde Nol Chevalking met dochter Betsy Wennink en nam de bakkerij over).

 

Het Buitengebied van Westendorp

Nabij Westendorp liggen de natuurgebieden TandemNoorderbroek en landgoed het Hoenderbosch.

In het noordoosten biedt Westendorp het bos Noorderbroek dat wordt doorsneden door de Slingebeek. Het is een uniek gebied met grote kans op contact met reeën.

In het westen grenst ons dorp aan het uitgestrekte bosgebied ‘de Slangenburg’ met daarin het gelijknamige kasteel en een hertenpark.

Aan de oostkant richting Varsseveld ligt het landgoed Tandem met daarin de markante beukenlaan naar het Huis Tandem.

 

Tandem

Het landgoed Tandem hoorde oorspronkelijk bij Huis Bergh en was 180 ha groot. Het werd in 1872 verkocht aan mr. Van Eeden, advocaat in Utrecht. In de jaren daarop werd het nog met 50 hectare uitgebreid. ‘Tandem’ betekent in het latijn ‘eindelijk’: Van Eeden zocht er rust. Het landgoed was in de hele streek bekend om zijn mooie lanen. De boerderijen die bij het Tandem hoorden zoals Boeyink, Den Hol- lander, Gemmink, Gielink, de Horst, Lensink, Schilderink, Veldkamp en Vlaswinkel werden in de vorige eeuw geleidelijk aan verkocht aan de pachters.